Meditation

Hvis det er nyt, for dig at meditere, håber jeg, at du vil finde lyst og inspiration i denne lille introduktion. Meditation er nemlig en powerful nøgle til din underbevidsthed, som kan forbedre dit liv på mange måder. Det er bare lige det der med at komme i gang...

For selv om forskning viser at meditation bl.a. kan berolige vores nervesystem, sænke vores blodtryk, dæmpe stress og angst og styrke vores immunforsvar. Øge vores evne til koncentration og fokus. Give os mere ro, balance, glæde og optimisme i livet og bedre kontakt med vores følelser og behov.

Ja så har mange (både nybegyndere og øvede) alligevel svært at komme i gang eller holde ved meditation. Det kan der være mange årsager til. Men nogle af de typiske forestillinger om meditation, som holder mange tilbage, vil jeg gerne lige aflive med det samme.

Jeg har ikke tid! Meditation behøver ikke at være tidskrævende (selv om en time eller længere er fantastisk). Du kan få rigtig meget ud af at meditere blot 5 minutter fx morgen eller aften – og hvem ved, måske giver det dig så meget igen, at du slet ikke har tid til at lade være. Rent faktisk vil vi ofte, opleve at vi får mere tid, når vi mediterer, bl.a. fordi vi bliver mere rolige og fokuserede. Jo mere du mediterer, jo mere naturligt vil det være for dig, at være helt til stede og nærværnede i dit daglige liv. Man behøver ikke sidde ned for at meditere, meditation er en måde at være tilstede i livet på.

Jeg kan ikke finde ud af det. Du kan IKKE gøre det forkert! Meditation går i bund og grund ud på at øve sig, i at være bevidst til stede her og nu. Øjeblikke hvor du oplever glimt af totalt nærvær og stilhed som (jo mere du øver dig) vil blive både længere og dybere. Ligesom når du træner din krop, bliver dine muskler ikke stærke af en enkelt træning - det kommer når du bliver ved.

Jeg tænker for meget, jeg må først have færre tanker! Forskere anslår at vi, i gennemsnit har 50.000-80.000 tanker om dagen! Så at prøve at lade være med at tænke, er at kæmpe en kamp du ikke vinder. Tankerne kommer bare og det må de gerne! Når du mediterer, øver du dig, på at være til stede her og nu og observere tankerne glide forbi uden at gribe eller vurdere. Som skyer der glider forbi på en blå himmel. Og når tankerne opsluger dig, konstaterer du det blot og vender venligt din opmærksomhed tilbage til her og nu. Til din krop, lydene, åndedrættet, mantraet, visualiseringen eller det fokus du har for din meditation.

Jeg kan anbefale bogen Meditation af Davidji, som en let indføring i meditation.

Tips til en mediations praksis

  • En af de letteste og mest tilgængelige måder at meditere på, er ved at rette al din opmærksomhed mod dit åndedræt. Følg åndedrættet hvor det er nemmest for dig fx i maven, brystet eller ved næseborene. Så snart du opdager at være blevet opslugt af tanker, så vender du venligt din opmærksomhed tilbage til dit åndedræt. Sæt gerne et ur. Beslut dig for hvor længe du vil sidde, og sid tiden ud, også selv om dit sind måske begynder at kede sig. Det er en del af det, og det betaler sig at blive siddende.
  • Dit åndedræt er en helt fantastisk og enkel vej ind i nuet og ned i din krop, som jo bare er der altid. Du kan derfor bruge det bevidst i løbet af dagen, til at skabe ro i sindet og komme tilstede i kroppen. Prøv at være fuldt og helt nærværende med blot et enkelt eller to åndedræt i løbet af din dag.
  • Et af mine vigtigste tip som går igen på forskellige måder er: gør meditation og bevidst nærvær til en vane.
  • Sæt en alarm på din telefon der minder dig om at trække vejret med bevidsthed. Eller gør det til en vane ved at binde det op på noget du allerede gør. Fx kan du beslutte dig for at hver gang, du holder for rødt lys så vender du din opmærksomhed mod dit åndedræt. Eller når du tænder din computer, så tager du 2, 3, 4 dybe vejrtrækninger med fuld bevidsthed. Du kan måske skrive det på din skærm. Det vigtige er at HUSKE at gøre det.
  • Vær helt til stede med det du laver. Så når du fx alligevel er i bad gør det til en vane at være i bad med al din opmærksomhed. Vær helt til stede med sanserne. Mærk vandet mod huden, varmen og dine egne hænders berøring. Dvæl ved duften fra sæben. Lyt til lydende i rummet fra vandet og se dampen eller luk øjnene og bare nyd. Det samme kan du gøre når du børster tænder, smag, føl, duft.
  • Gør din meditation til en vane ved at have et fast tidspunkt du mediterer på. Det kan fx være det første og det sidste du gør i løbet af din dag. En fin og nem start på en god meditativ og selvkærlig vane, kunne være at ligge et øjeblik og give din krop udelt opmærksomhed. Læg evt. en hånd på din mave og mærk hvordan maven stille og roligt hæver og sænker sig. Det kan være så kort som 1 minut eller 5, det vigtigste er at få det gjort. Det er i øvrigt en rigtig dejlig måde at starte dagen på, med et øjebliks kærligt og udelt nærvær med sig selv.
  • Og så lige her til sidst: husk at du øver dig (uanset hvor øvet du er) og så vær din egen bedste ven – også når du mediterer!